Biografija

Katarina in Dejan

Krajša:

Katarina Juvančič in Dejan Lapanja sta se leta 2009 prijavila na natečaj za nove skladbe nacionalnega radia in s komadom Uej Uej (Magdalenca) začrtala vstop na glasbeno sceno. Njuna muzika, ki jo žanrsko lahko umestimo v alt-folk, črpa iz bogatega izpovednega sveta človeških usod in ženskih sentimentov ter gradi most med sodobnimi trendi in ljudskimi načini pesnjenja in senzibilnosti. Duo je ob številnih glasbenih gostih iz Slovenije in tujine posnel že tri odmevne albume - Selivke (2012), Hope's Beautiful Daughters (2014) ter Vmesje (2017). Sta prejemnika dveh nagrad (bronaste in srebrne) mednarodnega kantavtorskega festivala Kantest. Koncertirala sta po celi Sloveniji, po sosednjih državah (Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Avstrija), pa tudi po Škotskem, Irskem, v Angliji, Nemčiji, Indiji in na Šri Lanki.

Daljša:

Katarina Juvančič in Dejan Lapanja – kantavtorski dvojec antropologinje in glasbene publicistke ter magistra jazz kitare – sta se v javnosti pojavila konec leta 2009, ko sta se s folk-rock komadom Uej Uej (Magdalenca) uspešno predstavila na natečaju Vala 202: Val 09 in nastopila na zaključni prireditvi v Kinu Šiška. Junija 2010 sta bila nagrajena tudi na Kantfestu – slovenskem kantavtorskem festivalu, kasneje pa nastopila na večih festivalih (Kamfest, Sanje, Letni oder – Ruše, Lent itd.) in koncertnih prizoriščih po Sloveniji in tudi v Sarajevu (avgust 2011). Avgusta 2012 sta na Kantfestu dobila drugo nagrado oziroma srebrno kanto.

Katarina upesnjuje bogat izpoveden svet ženskih sentimentov ter gradi most med sodobnimi trendi in ljudskimi načini pesnjenja in senzibilnosti, ni pa ji tuje niti pisanje pesmi z bolj družbeno angažirano noto. Besedila piše v slovenščini, angleščini in srbohrvaščini. Aranžmajsko piko na i pa postavlja njen odrski kompanjon, vsestranski glasbenik in producent Dejan Lapanja, ki se je kalil v odmevnih skupinah Olivija in Bast, trenutno pa nastopa z vse bolj popularnim jazz-etno-rock triom Vaska Atanasovskega, v eksperimentalni zasedbi Salamandra Salamandra (kot bobnar) ter v duetu s priznano pevko Severo Gjurin.

Leta 2012 sta izdala kritiško odmeven prvenec Selivke, ter se avgusta istega leta podala na škotsko turnejo z alt-folk/americana duom Doghouse Roses iz Glasgowa, s katerima sta nastopila v Glasgowu, Aberdeenu, Ulapoolu in nekaterih manjših mestih po škotskem višavju ter v okolici Edinburgha (Montrose, Achiltibuie). Sredi septembra 2012 pa ju je pot zanesla na Irsko, kjer sta v okviru projekta Playing for Integration predstavila svoj repertoar v Dublinu in po večih drugih krajih ter sodelovala s kantavtorji iz cele Evrope. V letu 2013 sta v duetu ali v bendovski zasedbi (Matija Krečič – violina, Klemen Krajc – kontrabas, Bor Zakonjšek – bobni) nadaljevala s promocijsko turnejo po slovenskih odrih in festivalih (Cerknica, Ljubljana, Ptuj, Maribor, Koper, Tolmin, Murska Sobota, Cerkno, Črnomelj). Aprila 2013 sta igrala v znanem klubu Močvara v Zagrebu, maja sta ponovno gostovala na Škotskem – na edinburškem festivalu Tradfest ter v Glasgowu, junija istega leta pa na kantavtorskem festivalu Poezika v Novem Sadu v Srbiji. Oktobra sta koncertirala na mednarodnem festivalu Mesto žensk/City of Women v Ljubljani.

Prvo polovico leta 2014 sta preždela po studijih in snemalnih sobah v Sloveniji in na Škotskem, kjer sta se posvečala novemu avtorskemu projektu z naslovom Hope’s Beautiful Daughters, ki vključuje slovenske ter škotske glasbenike, glasbenice in pripovedovalce. Album je izšel avgusta 2014 in je bil tako med domačo kot tujo publiko ter kritično srenjo sprejet enako toplo kot Selivke. Katarina in Dejan sta Čudovite hčerke upanja predstavila na mednarodni jesenski turneji po Veliki Britaniji (Orknijski otoki, Edinburgh, Glasgow) in Nemčiji (Hamburg in Berlin), januarja 2015 pa je album doživel slovensko premiero v Cankarjevem domu v Ljubljani. Poleti 2015 sta prvič nastopila tudi izven evropskih meja - v Indiji in na Šri Lanki, pred tem pa sta se ustavila še v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem, avgusta in septembra pa na Škotskem. V letu 2016 sta gostovala na hrvaški obali (Dubrovnik, Zadar, Vrgorac), na festivalu Zmaj ma mlade v Postojni. 

1. januarja 2017 sta izdala novi album Vmesje (zgolj v spletni obliki), pripravljata pa nov album, katerega rdeča nit bodo uspavanke za odrasle. Maja 2018 bosta koncertirala v Biškeku, glavnem mestu Kirgizije, avgusta in septembra pa se odpravljata na novo turnejo po Škotski (Edinburgh, Glasgow, Hawick, Dumfermline itd.)

fb tw g+ p @

Gigs


See full calendar

Music